HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Veteraanien toimintoja muistellaan

Erilaiset asiat nousevat esille käytännön tilanteissa. Lumityöt ovat  olleet "hyötyliikuntaa", kun lunta on joutunut siirtelemään.  Lumipenkat kasvavat.  Tuttuja ovat sanonnat: "Aura-auto on käynyt. Täytyy mennä ulos taas lumitöihin." Hiihto kuuluu talven tärkeisiin tapahtumiin.

Hiihdon aikana hiihtäjät ajattelevat turvallisuuttaan: "Jos kaadun ja loukkaannun, mistä saan tarvittavan avun. Onneksi minulla on kännykkä mukana ja akku täynnä virtaa, jos jotain sattuu." Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen saatavuus muistuu mieleen.  

Hiihtoa harrastettaessa  seurataan sääennustuksia  ja mietitään hiihtokohteita. Maaston vaativat nousut ja laskut ovat testejä hiihtokunnon tutkimisessa.

Hiihtotyylit ovat olleet esille hiihtokilpailuissa. Jotkut hiihtävät luistelusuksilla, vaikka kysymys on perinteisestä hiihdosta.   Hiihtäjät käyttävät hyväkseen tehokasta tasatyöntöä, jota suositaan perinteisen hiihtotyylinkin valmennuksessa. Ongelmat poistuvat, jos  latuprofiilit suunnitellaan hiihtotyylien mukaan.

Hiihtoa varten käytetään monenlaisia hiihtoasusteita, suksia eri hiihtotyyleille ja -keleille, pitopohjia, erilaisia sauvoja, siteitä ja suksivoiteita. Hiihtoladulle pääsy on hitaanlaista, jos noudattaa  "kaikkia hiihdon osasia". Hiihdon harjoittaminen vaatii taloudellista panostusta, jota markkinointi suosittaa. Kuvaan hiihtoa myös seuraavalla tavalla:                                                  

 

Suksimiehen laulu

(Vilmi, Veikko 2016, sanat ja sävel)

                                                                               

Kun on lunta, hiihto kiinnostaa.

Hiihtovaatteet, voiteet tarvitaan.

Monet hiihtotyylit mielessä:

Perinteinen, vuorotahti, tasatyöntö, luistelu.

---

Säätä seurataan.

---   

Luonto, maasto, ladut odottaa.

Suksin, sauvoin,  sitein kuljetaan.

Hiihdetään.

Mäet noustaan, lasketaan.

Hiihtokunto tutkitaan.

 

Hiihdon aikana voidaan pohtia, mikä on ollut hiihtokunnon merkitys veteraaneille  "siellä jossakin". Veteraanit valitsivat  "aikoinaan" paikkaan sopivan hiihtotyylin.    Hyvät hiihtokelit olivat mieleen, kuten nykyäänkin.  Veteraaneja koskettaa musiikkikappale: ”Veteraanin iltahuuto”, joka kuultaneen 13.3.2016 tienoilla muisteltaessa talvisodan päättymistä 13.3.1940.

  

Terveisin

 

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

 

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkovilmi kuva
Veikko Vilmi

Arvoisat lukijat

Veteraaneja koskevissa asioissa puhuttelee musiikkikappale: “Veteraanin iltahuuto”. Musiikkikappale on tuttu Simon sotaveteraanien kunniapuheenjohtaja Armas Ilvolle, joka johti laulua presidenttiparille presidentinlinnan juhlassa 2015. Esitys hiljensi kuulijat. Laulun kohdalla muistui mieleen sotaveteraani Hannes Hynönen, joka vielä edellisen vuoden itsenäisyysjuhlassa saattoi olla mukana.

Terveisin

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

Kuopio

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset