HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Kesällä riittää tapahtumia

Ajankohtaista on pohtia presidenttikysymystä: "Mitä vuosi 2018 tuo tullessaan?" Kun ulkopolitiikka on kunnossa, voidaan sanoa, että "Suomi purjehtii luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä". Sosiaali- ja terveydenhuollon uudet suunnitelmat myös askarruttavat. Mietitään ja kysytään sitä, minkä arvojen ja tavoitteiden pohjalta ratkaistavat kysymykset hoidetaan.

Tärkeitä tapahtumia ovat maakuntavierailut ja Kuopion musiikkikeskuksen tilaisuus, joka juhlisti tasa-arvon päivänä Minna Canthia. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat Kuopion torilla.

 "Tuossa Kuopion kaupungintalossa julkistettiin 14.3.2017 historiikki, jonka toinen kirjoittaja olen itse. Tehän olette kuulemma jo saanutkin kyseisen julkaisun, johon olen kirjoittanut tekstiä Kuopio-Jukola 2014-viestitapahtumastakin. Historiikki esittää Kuopion Reserviupseerikerhon vaiheita vuodesta 1929 vuoteen 2014. Kerho on "vastuullinen", "perinteitä arvostava", "aatteellinen" ja "edunvalvonnallinen" reserviupseeriyhdistys."

Edelliseen liittyen tämänvuotinen Joensuu - Jukola 2017 on takanapäin: uutta suunnistustapahtumaa jo mietitään. Urheilusuoritukset, joita näytetään tiedotusvälineissä,  jäävät mieleen. Äskettäin 16.7.2017 opimme tuntemaan Simo Lipsasen kolmiloikkatuloksen. Hänen suorituksensa on pitkään odotetun rajan - 17 metrin - ylitys ja nykyisten hyppyalustojen oloissa tehtynä 17 m 14 cm.

Kesällä riittää kulttuuritapahtumia. Vuonna 2019 50-vuotisjuhliaan viettävän "Kuopio Tanssii ja Soin" ohella todetaan Nilsiän Aholansaaressa esitetty näytelmä, jonka viimeisin esitys oli 9.7.2017. Päivä oli tärkeä, sillä se muistutti Påhl Henrik (Paavo) Ruotsalaisen ("Ukko-Paavon") syntymäpäivästä 9.7.1777. Hänen elämäänsä kuvaa Matti Pajulan käsikirjoittama ja ohjaama näytelmä, joka on nimeltään "Tuulten leikkikalu".

"Näytelmässä on varmaan esillä seppä Jaakko Högman, jonka saarnaajan Paavo Ruotsalainen on tavannut Jyväskylässä. Pitkä matka on vaatinut sisukkuutta tuolloisissa oloissa. "Sanoman takomisessa" tarvitaan juuri sepän vankkoja käsiä ja taitoja ", monet ovat ehkä näin pohtineet mennessään Nilsiän Aholansaareen katsomaan näytelmää.

Näytelmän väliajalla tapahtuvissa keskusteluissa ilmeni, että katselijat tunsivat hyvin Jaakko Högmanin "teesin" Paavo Ruotsalaiselle: "Yksi sinulta puuttuu ja sen mukana kaikki: Kristuksen sisällinen tunto." Edellisen puhuttelevan tekstin lisäksi mainitaan tässä vielä Kuopion tuomiokirkon alttaritaulunkin ilmaisu, joka on "Ave Crux Spes Unica". 

Jaakko Högmanin sanojen "henki" tuli hyvin esille näytelmässä. Esityksessä lueteltiin henkilöt, paikkakunnat ja kylät, jotka liittyivät Paavo Ruotsalaisen elämään.  Esitteen mukaan tapahtumat sijoittuvat "Nivalaan, Aholansaareen ja 1830-luvulle, jolloin Paavo Ruotsalaisen perhe koki traagisia menetyksiä, mutta Savon ja Pohjanmaan herätykset yhdistyivät".

Näytelmän antia olivat sanoman lisäksi roolihenkilöiden vaikuttavat esitykset, joissa näkyi harjoituksen ja ohjauksen tulos. Yleisön toivottiin yhtyvän käsiohjelmassa oleviin virsiin, joita oli kuusi.  Kehotus toteutui hyvin.                                                                                           

Monet henkilöt tuntevat myös Joonas Kokkosen säveltämän oopperan ja Lauri Kokkosen kirjoittaman samannimisen näytelmän, joka on nimeltään "Viimeiset kiusaukset". Heille on tuttu Åke Lindmanin ohjaama musiikkinäytelmäkin, joka on esitetty Paavon Ruotsalaisen pirtin pihassa. Syvälliset kulttuurituotokset muistuivat mieleen 9.7.2017 esityksen aikana.

Kulttuuriasioissa Martti Lutherin ja Mikael Agricolan toiminta on ollut merkittävä.  Uuden testamentin suomennos on suuri kulttuuriteko sivistyksen kehittämisen kannalta.  Juhlavuosina merkkihenkilöitä nostetaan esille - Paavo Ruotsalainenkin, joka äänestettiin "Suuret Suomalaiset" -televisio-ohjelmasarjassa sijalle 59.

Minna Canthille yhteiskunnalliset kysymykset ovat olleet myös tärkeitä. Kirjoitetut tekstit ovat siitä osoituksena.  Paavo Ruotsalaisen sanomakin on jäänyt elämään. Museovirasto on vaikuttanut siihen, mitä on suojeltava ja säilytettävä kulttuurihistoriallisesti arvokkaana kohteena Nilsiän Aholansaaressa.

 

Juhlavuoden 2017 terveisin 

 

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

 

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa