*

HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Juhlavuosina arvostetaan perinteitä

Lottien arvokasta perinnejuhlaa vietetään 8.10.2017 klo 14.00 alkaen Kuopion musiikkikeskuksella. Juhlapuheen pitää rouva Jenni Haukio, jonka luovaa ja monipuolista toimintaa on seurattu tarkkaan. Ekumeeninen jumalanpalvelus on Kuopion tuomiokirkossa klo 10.00. Karjalan lennosto kunnioittaa lottien perinnettä suorittamalla ylilennon kello 13.30.

Minna Canthin päivänä Kuopiossa oli myös arvokas tilaisuus Kuopion musiikkikeskuksen tiloissa.  Ajankohtaan liittyen presidenttipari sai "kansan liikkeelle". Vierailu havaittiin Kuopion torilla, kun alue täyttyi ihmisistä. He halusivat nähdä tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion "livenä". Lottien perinnejuhlaan on odotettavissa runsaasti väkeä.

Aikaisemmat asiat muistuvat mieleen. Kuopion torilla pääsin tapaamaan  arvovieraita ja esittämään nopeasti asiani: "Herra tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Veikko Vilmi kiittää Teitä, kun olitte Vehmersalmella Kuopio-Jukola 2014-viestitapahtuman suojelijana. Suunnistustapahtumassa olin vapaaehtoisena työntekijänä. Kuopio-Jukola 2014 on nostettu esille ja palkittu ainutlaatuisena tapahtumana."

"Tuossa Kuopion kaupungintalossa julkistettiin 14.3.2017 historiikki, jonka toinen kirjoittaja olen itse. Tehän olette kuulemma jo saanutkin kyseisen julkaisun, johon olen kirjoittanut tekstiä Kuopio-Jukola 2014-viestitapahtumastakin."

Rouva Jenni Haukio oli selvästi myös kiinnostunut historiikista, joka esittää Kuopion Reserviupseerikerhon vaiheita vuodesta 1929 vuoteen 2014. Kerho on "vastuullinen", "perinteitä arvostava", "aatteellinen" ja "edunvalvonnallinen" reserviupseeriyhdistys.

Tänä juhlavuotena 2017 toimitetaan aktiivisesti kulttuuritarjontaa, johon kuuluu edellä mainittu historiikkijulkaisukin.  Tuntuu hyvältä, kun "kirja löydetään" laajasta verkkotarjonnasta, kirjastoista ja on vieläpä presidenttiparin luettavana. Vuorovaikutus kirjoittajien ja lukijoiden välillä on tärkeää.

Historiaan liittyvien  kysymysten vastauksia on saatava aikaan. Päätöksiä ja tilanteita on analysoitava tarkkaan. Toiminta tarkoittaa sitä, että suuria asioita punnitaan esimerkiksi komiteoissa. Demokraattisessa järjestelmässä yhteisesti harkitut kannanotot kertovat siitä, miten on meneteltävä kulloinkin hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi.

Minna Canthin päivänä Kuopion torilla tasavallan presidentti Sauli Niinistö sivusi puheessaan kiusaamiskysymyksiä ja tietenkin ammattinsa puolesta ulkopolitiikan asioita. Kun  kuljetaan perusteltujen ulko- ja turvallisuuspolitiikan "askelmerkkien" mukaan, tavoitteet pysyvät hallinnassa. Ulkopolitiikan asioiden ollessa kunnossa voidaan sanoa, että "juhlavuottaan viettävä  Suomi välttää karikkoja ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä".

Sisäpoliittiset haasteet - sosiaali- ja terveydenhuolto - ovat myös ajankohtaisina asioina "kaikkien mielessä". Päätöksenteossa kiire hankaloittaa usein hyvän lopputuloksen syntymistä. Perustuslaki on "ylin ohjenuora", joka määrittää suunnan.

Yhteiskunnassa arvioidaan sitä, minkä “arvojen” avulla ulkopolitiikan ja sisäpolitiikan toiminta hoidetaan ja  miten yksimielisiä ollaan tavoitteista. Minna Canthille yhteiskunnalliset kysymykset olivat tärkeitä. Hänen kirjoittamansa tuotanto on siitä osoituksena.

Tavoitteita ja asioita pohdittaessa muistuu mieleen Mikael Agricola, joka on tuntenut läheltä Martti Lutherin "ajatukset". Mikael Agricolan Uuden testamentin suomennos on huomattava kulttuuriteko, mikä aihepiiri kiinnostaa rouva Jenni Haukiotakin.  Merkkihenkilöitä nostetaan esille juhlavuosina ja kunnioitetaan liputuksilla.  Tasa-arvon päivänä muisteltiin Minna Canthin merkitystä.                 

Lottien tekemä arvokas työ on muistamisen ja juhlimisen arvoista. Kiinnostava kuulla ja nähdä, mitä asioita rouva Jenni Haukio nostaa esille juhlapuheessaan Kuopiossa pidettävässä lottien perinteen 25-vuotisjuhlassa 8.10.2017.  Viittaako hän tärkeässä  juhlapuheessaan esimerkiksi kuntoa ja  luontoa arvostavaan Joensuu - Jukola 2017 -suunnistustapahtumaan, jonka suojelijana hän oli.  

 

Onnittelen Suomen Lottaperinneliittoa ja Kuopion Lottaperinneyhdistystä

25-vuotisjuhlien viettämisen johdosta.

 

Juhlavuoden 2017 terveisin

 

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

 

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Kiitos Veikko Vilmi, että otit Suomen Lottaperinneliiton juhlan esille!

Lottien työ oli ensiarvoisen tärkeää itsenäisyytemme alkuvuosikymmeninä. Kyllä sitä perintöä kannattaa vaalia ja merkkivuosia juhlia. Talvi- ja jatkosotaakaan ei voi kuvitella ilman heidän työpanostaan. Toki muidenkin naisjärjestöjen toiminta sodista selviämiseksi oli suuriarvoista. Eikä pidä unohtaa kotirintamankaan naisia, eikä myöskään eräitä tyttöjärjestöjä.

Sotien jälkeen olisi Lotta Svärd-jäjestöä tarvittu edelleenkin, ja sen lakkauttaminen oli ikävä temppu itänaapurilta. Mitään fasistisuutta ei kyseisessä järjestössä esiintynyt.

On hienoa, että presidentin puoliso on suostunut juhlapuhujaksi. Onko presidentti Niinistö itse mukana juhlassa presidentin ominaisuudessa, tai muuten? Edellistä presidenttiä ei olisi saanut tällaiseen tilaisuuteen millään konstilla.

On kai turha odottaa, että YLE esittää suorana tai taltioi juhlan? Eihän taannoista sotaveteraanien juhlaakaan taltioinut kuin Alfa TV.
Tottahan "uutisvuodot", "uudetpäivät" ja "pressiklubit" ovat tärkeämpää ohjelma-antia tv-johtajien mielestä huomisena juhlapäivänä.

Onnittelut Suomen Lottaperinneliitolle, ja syvä kunnioitukseni lottien työlle ja sitä vaaliville perinneliittolaisille.

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Lottiin en tahdo puuttua, en edes Raili Kotilaiseen. Mutta mediassa on ripavakallinen väkeä, jotka voisivat perustaa oman järjestön: Jenninvenyttäjät.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Miksi Veikko Vilmi sallit tällaisen typerän vitsailun presidentinrouvasta Jenni Haukiosta, ja matalamielisen viittailun Väinö Linnan törkeään lottakuvaukseen?!

Immosen ulosannilla halvennetaan lottien arvokasta työtä ja Suomen Lottaperinneliiton juhlaa.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Vanha lottapuku sekä muutaman lotan kirjoittama kirja, usea valokuva ja lottajärjestön säännöt ovat muistutuksena noista ajoista.

Käyttäjän immu kuva
Väinö Immonen

Rampaselle vain sen verran, että äitini oli lotta ja isäni yleni sodassa vänrikstä kapteeniksi. Minä kävin RUK:n. Mutta tosikothan...tai antaa olla.

Käyttäjän PerttiRampanen kuva
Pertti Rampanen

Sitä suuremmalla syyllä ihmettelen kannanottoasi!!??

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset