*

HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Arvostuksen ymmärtäminen

Monet lukijat ovat "löytäneet"  otsikossa mainitsemani kirjoituksen laajasta verkkotarjonnasta.  He ovat ilmaisseet rakentavia ja sivistystä heijastavia kommentointeja. Niistä  saatava johtopäätös on muun muassa se, että on sisäistetty ja ymmärretty lottien perinteen suuri merkitys. 

Lottien arvokasta perinnejuhlaa vietettiin 8.10.2017 klo 14.00 alkaen Kuopion musiikkikeskuksella, kuten oli suunniteltu. Arvokkaan juhlapuheen piti rouva Jenni Haukio, jonka luovaa ja monipuolista toimintaa on seurattu tarkkaan.

Kävin kiittämässä rouva Jenni Haukiota hienosta juhlapuheesta. Viittasin tietenkin myös kevään tapahtumiin, joita kirjoituksissani olen esittänyt. Ekumeeninen jumalanpalvelus oli Kuopion tuomiokirkossa klo 10.00. Karjalan lennosto kunnioitti lottien perinnettä suorittamalla ylilennon kello 13.30.

Onnittelen Suomen Lottaperinneliittoa ja Kuopion Lottaperinneyhdistystä   25-vuotisjuhlien järjestämisestä. Nähdyt ja kuullut tapahtumat ovat arvokasta historiaa. Kuopion tilaisuuksissa olleet saivat kulttuurikokemuksia, joita he eivät unohda. Suomalaisen kirjallisuuden päivänä eli 10.10.2017 arvioimme puolestaan Aleksis Kiven merkitystä kulttuurin hyväksi tehdystä työstä, Seitsemän Veljestä -teosta unohtamatta.

Historian tärkeisiin kysymyksiin on paneuduttava, kuten  lottien perinteen kunnioittamiseen. On annettava syvällinen kuva tapahtumien kulusta ja merkityksestä. Vertauskohta on  esimerkiksi suunnistus, jossa on tarkoitus löytää rastit. Tärkeä "kiintorasti" ihmisten välillä on "arvostuksen ymmärtäminen".

Politiikassa  on suunnistettava muu muassa “ulko- ja turvallisuuspolitiikan kartan” mukaan oikein, että tavoitteet ja suunta pysyvät hallinnassa.

Kun päätöksenteossa analysoidaan muuttuneita tilanteita huolella, niin “Suomi seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä”. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisällön on oltava sellaista, että ymmärrettävyysvajetta ei pääse syntymään. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksenteon on oltava selkokielistä. Politiikan hyvä hoito on kokonaisuudessaan taitolaji.

 

Aleksis Kiven ja suomalaisen kirjallisuuden päivää

 

Juhlavuoden 2017 terveisin

 

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

 

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset