HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Jalkapallon MM-kisat meneillään

Seuraamme tarkkaan, mitä maailmalla tapahtuu. Jalkapallon MM-kisat ovat alkaneet. Mietimme mahdollista voittajaa aina neljän vuoden välein. Jukolan kansainväliset suunnistustapahtumat myös kiinnostavat. Tänä vuonna 2018 on vuorossa 70:s Jukolan viesti ja 41:s Venlojen viesti, joiden  vastuullisina järjestäjinä ovat Hollolan Urheilijat -46 ja Lahden Suunnistajat -37.

Lahti - Hollola Jukola on seurattavissa 16. - 17.6.2018. Viestitapahtuma on   huomattavaa toimintaa perinteen jatkuvuuden ja liikuntakulttuurin kehittämisen kannalta.

Lahti - Hollola Jukola  -suunnistuskilpailuissa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä ja järjestäjän antamia ohjeita. SSL:n lajisäännöt on luettavissa Suomen Suunnistusliiton internetsivuilta. Suunnistuspiikkareiden käyttö on kielletty, nastarit on sallittu. Tarkoitus on varjella luontoa, johon kansainvälisenä ympäristöpäivänä kiinnitettiin huomiota.  

Yhteiskunnan tavoitteita, kulttuuria ja Jukolan viestikilpailuja pohtiessa muistuu mieleen merkkihenkilöitä, joita nostetaan esille juhlavuosina, esimerkiksi Mikael Agricola ja  Martti Luther. Uuden testamentin suomennos on kulttuuriteko sivistyksen kannalta.  

Lukutaidon ja kielen kehittäminen on ollut tärkeä, että nyt osataan itsenäisesti perehtyä Lahti - Hollola Jukolan  kilpailuja koskeviin kirjallisiin esitteisiin. Suunnistajat ymmärtävät myös luonnon merkityksen, ettei luontoa roskata. Suunnistustapahtumien jälkeen huomataan, millainen on ollut yleisön käyttäytyminen.  

Järjestäjien nimeämät joukkueet saavat GPS-seurantalaitteet, mikä helpottaa suunnistustapahtuman seurantaa ja lisää kiinnostavuutta viestintävälineiden kautta.  Kyseiset joukkueet käyttävät numeroliivejä. Harjoituskieltoalue on nähtävissä Lahti - Hollola Jukola  internetsivuilla.

Tapahtumien merkitystä arvioidaan. Kuopion kaupunki järjesti perustamisajankohdan 1775 kunniaksi Kuopio - Jukolan palkitsemistilaisuuden. Aloite oli tullut ylimmältä poliittiselta taholta ja virkamiesvalmistelusta. Suunnistuskilpailuissa oli toteutunut ”kaupunkiorganisaation ja päättäjien kokema myönteinen yhteistyön henki" ja "itse tapahtumassa tärkeilyvapaa ilmapiiri esimerkillisenä ryhmäsuorituksena".  

Vuonna 2017 järjestettiin Joensuu - Jukola 2017-suunnistuskilpailut. Jukolan viestin ja Venlojen viestin vastuullisena toimijana oli Kalevan Rasti ry. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön tehtävänä oli ottaa vastaan Jukolan viestin sanoma, joka osoitettiin 100-vuotiaalle Suomelle. Rouva Jenni Haukio oli suunnistustapahtuman suojelija.

Jukolan suunnistustapahtumista on mainittu historiajulkaisussakin, joka julkistettiin 14.3.2017 Kuopion kaupungintalolla. Teoksessa on tekstiä Kuopio - Jukola 2014 viestitapahtumasta, jossa olin vapaaehtoisena toimihenkilönä.

Rouva Jenni Haukio oli myös kiinnostunut historiateoksesta, joka esittää Kuopion Reserviupseerikerhon vaiheita vuodesta 1929 vuoteen 2014. Kerho on "vastuullinen", "perinteitä arvostava", "aatteellinen" ja "edunvalvonnallinen" reserviupseeriyhdistys.

Juhlavuosina toimitaan aktiivisesti kulttuurin hyväksi, johon kuuluu edellä mainittu historiajulkaisukin. Tuntuu hyvältä, kun teos on löydetty verkkotarjonnasta, kirjastoista ja on vieläpä presidenttiparin luettavana. Vuorovaikutus kirjoittajien ja lukijoiden välillä on tärkeää.

Maakuntavierailun aikana tasavallan presidentti Sauli Niinistö sivusi Kuopion torilla kiusaamiskysymyksiä ja ulkopolitiikan asioita, jotka ovat ajankohtaisia. Ulkopolitiikan asioiden ollessa kunnossa voidaan sanoa, että "maamme  purjehtii luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä".

Sosiaali- ja terveydenhuolto ja maakunta-asiat askarruttavat.  Päätöksenteossa kiire vaikeuttaa hyvän lopputuloksen syntymistä. Perustuslaki määrittää suunnan ja valvoo sitä, miten asioiden tulee olla turvattaessa ihmisten hyvinvointi oikeudenmukaisesti. Yhteiskunnassa pohditaan sitä, miten ulkopolitiikan ja sisäpolitiikan toiminta hoidetaan ja  miten yksimielisiä ollaan tavoitteista. Laaja-alaisia asioita, tilanteita, päätöksiä ja komiteoiden merkitystä on arvioitava päätöksenteossa. 

Demokraattisessa järjestelmässä päätökset kertovat siitä, miten hyvin on onnistuttu saavuttamaan yhteisesti hyväksytyt tavoitteet. Päätöksentekoa koskettaa ajankohtainen kysymys: - Mitä tarkoittaa "notifikaatio"? Toiminnan ymmärtämisen kannalta olisi hyvä käyttää käsitteen sanavastineina - "ilmoitus", "tiedotus", "tiedonanto" ja "viesti".  Päätöksentekijät ajattelevat ehkä samaan tapaan.

 

Menestystä  Lahti - Hollola Jukola 2018 -suunnistustapahtumalle.

   

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

 

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa