HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Luottamus hankitaan toiminnoin

Tapahtumia ja päätöksiä seurataan. Arvioidaan esimerkiksi sitä, mikä on ulko- ja turvallisuuspolitiikan alueella käytävien neuvottelujen lopputulos. Tarkastelut ovat tärkeitä muutoksia koskevissa ulko- ja sisäpoliittisissa asioissa.  Hyvä vertauskuva on suunnistus, jossa toimitaan tavoitteiden mukaan. Lahti - Hollola Jukola 2018 on tuoreessa muistissa.                              

Ulkopolitiikassa suunnistetaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan kartan mukaan ja pyritään siihen, että tavoitteet pysyvät hallinnassa. Ajankohtaista on pohtia, millaista päätöksenteon laatua vuosi 2018 tuo tullessaan ratkaistaessa kokonaisturvallisuuskysymyksiä.  

 Päätöksenteossa analysoidaan muuttuneita tilanteita, että seilataan luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikan sisältö on myös sellainen, että  ymmärrettävyysvajetta ei pääse syntymään. Tärkeänä muistetaan, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan päätöksenteko on selkeä.  Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei ole varaa harjoitella.

Perusteltua on palauttaa mieliin Helsingin  Etyjin kokoukset, joita on ollut vuosina 1975 ja 2015. Helsinki on taas ulkopolitiikan näyttämönä heinäkuussa 2018. Maailmalla seurataan kiinnostuneina kokouksen järjestelyjä, arvioidaan tuloksia ja niin sanottu Helsingin henkeä.  

 Ulko- ja turvallisuuspolitiikan laadunvarmistus saavutetaan yhteistoimin tehdyillä päätöksillä, joissa on keskeistä toisiaan arvostava neuvonpito.  Suhdetoiminnan ylläpitäminen on tärkeä ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistumisessa. Aiheellista on kysyä, millaiseksi muodostuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan saldo kokonaisuudessaan. 

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pohditaan itsenäisen päätöksenteon kannalta. Päätöksenteon ollessa harkittua ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tarvitse selitellä. Huolella arvioidaan, mitä tarkoittavat ulko- ja turvallisuuspolitiikassa turvatakuut. Tärkeitä kysymyksiä ovat  myös ajankohtaiset kotouttamistoimet, joihin etsitään ratkaisuja. 

Viisaalla päätöksenteolla tehdään ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ratkaisuja, jotka nousevat myönteisesti otsikoihin. Tässä viitataan 1975 pidettyyn Etyjin kokoukseen. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on yhteydessä kokonaisturvallisuuteen, jota käsiteltiin muun muassa Tampereen messuilla 2015. Kuopiossa pidetyissä turvallisuuspoliittisissa seminaareissa on myös mietitty ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on  pitkäjänteistä, maamme edunmukaista työtä. Jatkuvasti on arvioitava, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka hoituu hyvin. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan askeltamista on pohdittu Naantalissa pidetyissä Kultaranta-keskusteluissa. Tiedotusvälineet pitänevät kansalaiset luotettavasti ajan tasalla ulko- ja turvallisuuspolitiikan syvällisestä ytimestä.

 

Vuoden 2018 terveisin

                                       

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

 

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa