HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Maailman toimintoja seurataan

Maailman toimintoja seurataan. Pohditaan sitä, millainen on mahdollisesti Helsingin huippukokouksen neuvottelujen tulos. Arvioinnit ovat tärkeitä ulko- ja sisäpoliittisissa asioissa.  Perustellusti kysytään, miten lähestytään asetettuja tavoitteita kohti. MM-kisoja on jännitetty.  Thaimaan nuorten pelastuminen on jäänyt ammattitaitoisten tekijöiden  työnäytöksenä ihmisten mieleen.                                                           

Mainitussa pelastusoperaatiossa tavoite on ollut selkeä,  kuten   Lahti - Hollola Jukola 2018:n suunnistustapahtumassakin.

Ulkopolitiikassa suunnistetaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan kartan mukaan ja pyritään siihen, että tavoitteet pysyvät hallinnassa. Voidaan kysyä, millaista päätöksenteon laatua vuosi 2018 tuo tullessaan kokonaisturvallisuuskysymyksissä.  

 Päätöksenteossa analysoidaan tilanteita. Tavoitteiden sisältö on sellainen, että  ymmärrettävyysvajetta ei pääse syntymään. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa päätöksenteko on vakaa ja selkeä.  Arvioidaan sitä, että seilataan luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä.

Hyvä on palauttaa mieliin Helsingin  Etyjin kokoukset, joita on ollut vuosina 1975 ja 2015. Helsinki on taas ulkopolitiikan näyttämönä 2018. Maailmalla seurataan kiinnostuneina kokouksen järjestelyjä, arvioidaan tuloksia ja niin sanottu Helsingin henkeä.  

 Ulko- ja turvallisuuspolitiikan laadunvarmistus saavutetaan yhteistoimin tehdyillä päätöksillä, joissa on keskeistä toisiaan arvostava neuvonpito.  Suhdetoiminnan ylläpitäminen on tärkeä ulko- ja turvallisuuspolitiikan onnistumisessa. Aiheellista on kysyä, millaiseksi muodostuu ulko- ja turvallisuuspolitiikan saldo kokonaisuudessaan.                                                                                                                                         

Ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa pohditaan itsenäisen päätöksenteon kannalta. Päätöksenteon ollessa harkittua ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei tarvitse selitellä. Huolella arvioidaan, mitä tarkoittavat ulko- ja turvallisuuspolitiikassa turvatakuut. Tärkeitä kysymyksiä ovat  myös ajankohtaiset kotouttamistoimet, joihin etsitään ratkaisuja. 

Viisaalla päätöksenteolla tehdään ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ratkaisuja, jotka nousevat myönteisesti otsikoihin. Tässä viitataan 1975 pidettyyn Etyjin kokoukseen. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on yhteydessä kokonaisturvallisuuteen, jota käsiteltiin muun muassa Tampereen messuilla 2015. Kuopiossa pidetyissä turvallisuuspoliittisissa seminaareissa on myös mietitty ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä.

Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka on  pitkäjänteistä, maamme edunmukaista työtä. Jatkuvasti on arvioitava, että ulko- ja turvallisuuspolitiikka hoituu hyvin. Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan askeltamista pohdittiin Naantalissa pidetyissä Kultaranta-keskusteluissa.

Tiedotusvälineet, joilla on vastuuta tekemisestään, pitänevät kansalaiset luotettavasti ajan tasalla ulko- ja turvallisuuspolitiikan syvällisestä ytimestä.

 

Vuoden 2018 terveisin

                                       

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

 

Kuopio

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa