HYVINVOINTI Yhteiskunnan palvelut vaikuttavat ihmisten hyvinvointiin, josta päättäjät ovat vastuussa. Ihmiset tekevät johtopäätöksiä yhteiskunnan päätöksenteon laadusta.

Kokonaisuuden hahmottaminen haastava tehtävä

Kokonaisturvallisuuden suurtapahtuma Kokonaisturvallisuus 2018  järjestettiin Lahden Messukeskuksessa 7.-8.2018. Tapahtumassa esiteltiin arjen turvallisuutta,  kyberturvallisuutta ja maanpuolustusta yleisölle ja alan ammattilaisille. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan tavoite on olla Suomen edunmukaista. 

Viestintävälineet pitänevät ihmiset ajan tasalla ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja sisäpolitiikan syvällisestä sanomasta ja arvioinevat Helsingissä toteutuneiden kokousten sisältöä.

Demokraattinen päätöksenteko on tärkeä asioiden hoitamisessa.  Menettelyt ovat yhteydessä kokonaisturvallisuuden sisältöön, jota on mietitty Tampereen messuilla 2015 ja Lahden messuilla 2018.  Turvallisuusasioita on pohdittu myös Kuopiossa turvallisuuspoliittisissa seminaareissa.

Kuopiossa pidetystä seminaarista muistuu mieleen kysymys, joka viittasi 1600-luvun uskonsotiin ja Ruotsin ulkopoliittisiin ratkaisuihin. Ruotsi oli tuolloin paljon esillä, kuten nytkin sisäpoliittisesti vaalien merkeissä. Ruotsin vaalituloksia seurataan tarkkaan ja  niiden heijastusvaikutuksia Suomeen mietitään.

Muistellaan myös sitä, millainen politiikka synnytti 1990-luvulla Bosnian sodan ja millainen politiikka on ollut yhteydessä ihmisten joukkoliikkumisiin 2000-luvulla. Politiikan alueelle liittyviä kysymyksiä riittää. Lahden 2018-messuilla keskusteltiin tärkeistä asioista, muun muassa henkisestä turvallisuudesta.

Henkinen turvallisuus kuuluu kokonaisturvallisuuteen.  Ihmisiä on koskettanut onnettomuustapaus, johon liittyy useita asianosaisia ja uhrien määrä tiedetään. Tarvitaanko onnettomuutta uudelleen avata? Keskusteluissa todettiin lisäksi, että on helppo kirjoittaa traagisista tapahtumista, lukijoita riittää. Asioista voidaan kirjoittaa yleiselläkin tasolla.

Perusteltua on kysyä, miten maamme on toiminut ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Seurataan tarkkaan, miten kysymysten ratkaisuja perustellaan ja miten paneudutaan asioiden sisältöihin. Mietitään myös sitä, millaista päätöksentekoa harjoitetaan kotouttamisessa.  

Eduskunnan on perustuslain mukaan huolehdittava, että maamme seilaa luotettavasti ulko- ja turvallisuuspolitiikan merillä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan asioissa tarvitaan monipuolista tarkastelua ja kommentointia.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ja sisäpolitiikassa tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä asioiden painotusarvoista. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan ja sisäpolitiikan laadunvarmistus saavutetaan yhteistoimin tehdyillä ratkaisuilla, joita ohjaa parlamentaarinen neuvonpito ja päätöksenteko.

Lahden Kokonaisturvallisuus 2018- tapahtuman virallisena suojelijana on toiminut
Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

 

Vuoden 2018 terveisin

 

YTT, KT, dosentti Veikko Vilmi

Suomen tietokirjailija

http://www.veikkovilmi.fi

 

Kuopio

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Tämän blogin suosituimmat

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa